menutup luka tangan

Snitsår og hudafskrabninger – Har du skåret dig eller fået en hudafskrabning? Behandl såret korrekt, så din hud kan heles hurtigt.

3 min. læsning
Vis mere

Om

Heldigvis er de mest almindelige hverdagsskader mindre sår, som nemt kan klares med et plaster.
Hvad enten du har skåret dig, mens du snittede grønsager, skrabet huden mod en mur eller er faldet på hænderne – vil et plaster kunne klare disse små skader og få dem til at heles bedre.

Hvilken type sår er det?

Image

Et snitsår med sårkanter, der gaber lidt; © Hansaplast

Image

En hudafskrabning, der når ind til nervespidserne; © Hansaplast

Snitsår: Et snitsår er et hudområde, som er blevet gennemskåret af en skarp kant som f.eks. en kniv, et lille stykke værktøj eller kanten af et stykke papir (det er også smertefuldt at skære sig på papir). Såret vil ofte bløde og have sårkanter, der er lige og gaber en smule.

HUDAFSKRABNINGER KAN GØRE ONDT PÅ
GRUND AF ALLE NERVESPIDSERNE,
DER LIGGER LIGE UNDER HUDEN

Hudafskrabninger: Hudafskrabninger er normalt harmløse afskrabninger i det yderste hudlag. De forekommer efter fald på knæ, hænder og albuer, eller hvis man skraber sig mod en ru overflade, hvorved noget af huden skrabes af. Hudafskrabninger kan være smertefulde, da skaden ofte når ind til nervespidserne, der ligger lige under huden.

Behandling

Sådan behandles mindre sår som snitsår og hudafskrabninger

Image

Trin 1

Husk at vaske hænderne grundigt, før du behandler et sår. Ethvert hul i huden kan være modtageligt for infektioner af bakterier.

Image

Trin 2

Vask såret omhyggeligt med vand og sæbe (gerne en flydende sæbe med neutral pH-værdi) og fjern eventuel snavs og grus. Brug en ren klud – gerne en skumgummiklud og lunkent vand. Området tørres derefter forsigtigt, og en ren forbinding (plaster) sættes på. Fjern aldrig genstande, der sidder fast i såret. Overlad det til professionelle.

Læs mere
Image

Trin 3

Under alle omstændigheder skal såret dækkes af et plaster. Plastret beskytter det skadede område mod gnidninger, bakterier og forurening. Det absorberer også sårvæske og skaber de forhold, der er nødvendige for, at såret kan hele uforstyrret.

Læs mere

Ekstra tip når du behandler en andens sår:

Bevar roen, og berolig den tilskadekomne, også selvom såret bløder meget. Vurdér, hvorvidt personen har brug for lægehjælp; spørg nogen til råds, hvis du er i tvivl.

Image

Med hensyn til børn: Forklar barnet, hvad du gør, at det godt kan gøre lidt ondt, men at det snart går over igen.

VIDEN OM SÅRFORBINDING

ER DET IKKE BEDRE AT LADE SMÅ SÅR TØRRE I FRISK LUFT I STEDET FOR AT KOMME PLASTER PÅ?

Nej. Det er en sårplejemyte, at snitsår og hudafskrabninger heler hurtigere, hvis de ikke er tildækket, så der kommer luft til dem. Det modsatte er tilfældet. Forskning viser, at tildækkede sår heler mere effektivt og har nedsat risiko for infektion. Hansaplast-produkterne beskytter såret sikkert, indtil det er helet helt.

Læs mere

HVORNÅR SKAL JEG KONTAKTE EN LÆGE?

Vi anbefaler at kontakte en læge ved følgende forhold:
• hvis såret er dybt og bløder meget
• hvis såret udviser tegn på infektion, f.eks. hvis det er rødt, varmt, gør ondt og er hævet
• hvis der er fremmedlegemer i såret
• i tilfælde af dyre- eller menneskebid eller i tilfælde af kontakt med dyreblod
• hvis såret er i ansigtet
• hvis der ikke er en virksom stivkrampevaccination
og naturligvis, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl

Læs mere

HVOR OFTE SKAL JEG SKIFTE MIT PLASTER?

Normalt anbefales det at skifte sårforbindinger og plastre dagligt af hygiejniske årsager. Hvis du bruger et avanceret plaster, anbefales det at lade det sidde på i op til to dage eller mere, så helingsprocessen ikke afbrydes.

Læs mere

DET SER UD SOM OM MIT SÅR ER BLEVET INFICERET, OG DET VÆSKER -

Kontakt en læge, så snart du ser tegn på infektion. Dette gælder ikke kun ved symptomer som forekomst af materie, men også ved symptomer som at såret hæver, er rødt, er varmt, gør ondt, klør eller giver en brændende fornemmelse. I tilfælde af infektion kræver såret pleje og særlig medicinsk behandling.

Læs mere

PLASTER-GUIDE - SPECIALISTERNE

Ved at benytte det rigtige plaster kan du gøre meget for dit eget velvære. Find ud af hvilket plaster, der er det rigtige til dig.

Image

De vandtætte specialister
Hansaplast Aqua Protect Strips-plastrene er vandtætte og bliver siddende ved håndvask og bad. Alle Hansaplast Universal-plastre samt Junior-plastret er også modstandsdygtige over for vand.

Læs mere

De elastiske specialister
Se Hansaplast Elastic -produkterne: Disse plastre er lavet af et specielt fleksibelt og åndbart materiale, hvilket gør dem specielt egnede til led og bevægelige legemsdele - selv til større sår på knæ, da de fås i flere forskellige størrelser.

Læs mere
Image

Den antiseptiske specialist
Vil du beskytte dit sår mod både snavs og infektion? Så prøv et plaster med et antiseptisk middel som f.eks. Sølvteknologi (dvs. Sensitive Sensitive med sølv), som er udviklet til at hjælpe med at undgå infektioner endnu mere effektivt. Det anbefales, at såret vaskes endnu en gang, inden plastret sættes på.

Læs mere
Image

Fingerspecialisterne
Hansaplast Elastic Finger Strips –
de er ekstra lange, så de sidder perfekt på fingre. Desuden har Hansaplast et særligt sæt til hænderne, med tre forskellige plastreformer, som passer til fingerspidser og knoer, samt en vandtæt Aqua Protect-version.

Læs mere

Den sarte specialist
Hvis du har meget sart hud, anbefaler vi, at du bruger Hansaplast Sensitive-produkterne. Disse plastre er udviklet specielt til sart hud og er meget hudvenlige.

Læs mere

Her er der nogle enkle trin til behandling af sår:

Sørg for at vaske hænder, før du sætter plaster på eller lægger forbinding, eller brug engangshandsker – det vil mindske risikoen for infektion.

Image

Mindre sår holder hurtigt op med at bløde.
Hvis det ikke er tilfældet, skal du presse et ikke-hæftende kompres mod såret, indtil blødningen stopper.

Hvis blødningen fortsætter, skal du presse flere gazekompresser mod såret og søge lægehjælp.

Vask såret omhyggeligt med vand og sæbe (gerne en flydende sæbe med neutral pH-værdi) og fjern eventuel snavs og grus. Brug en ren klud – gerne en skumgummiklud og lunkent vand. Området tørres derefter forsigtigt, og en ren forbinding (plaster) sættes på. Fjerne aldrig genstande, der sidder fast i såret. Overlad det til professionelle.

Læs mere
Image

Dæk derefter området med en passende forbinding, f.eks. et kompres eller et plaster.

Hold alle sår rene, og skift forbinding regelmæssigt.

Løsninger

Her er der nogle produkter, der måske kan hjælpe

Tildæk altid dit sår. Sørg for altid at have en beholdning af forskellige bandager og sårforbindinger ved hånden, så du altid har det, der passer til netop din kropsdel og dine behov. Her er nogle forslag fra Hansaplast-sortimentet:

Forebyggelse

Tips

Image

Når du bruger skarpe redskaber, skal du være ekstra forsigtig og om nødvendigt anvende beskyttelsesudstyr

Image

Når du laver mad, skal du altid skære væk fra dig selv , og husk at skarpe knive faktisk ikke er så farlige som sløve knive, da de skærer lettere igennem madvarerne.

Image

Når du giver en saks videre til en anden, skal den skarpe ende pege væk fra den person, du giver den til.

Image

Det er umuligt at undgå snitsår og hudafskrabninger helt, så sørg for at have en veludrustet førstehjælpskasse i hjemmet. Find tips om, hvad den bør indeholde her.

Du må ikke pille i sår. Det er rigtigt. Når du har skåret dig eller fået en hudafskrabning, begynder din krop at hele såret. De hvide blodceller angriber bakterier, der forårsager infektioner. De røde blodceller, fibrin, og blodpladerne danner en størknet masse over dit sår. Og på ingen tid dannes en skorpe. Hvis du piller i skorpen, risikerer du ikke alene at bryde såret op, du risikerer også at tilføre det bakterier. Og du risikerer at få et større ar.

Kontakt altid din læge, hvis såret er dybt, bløder eller viser tegn på infektion, f.eks. hvis det er rødt, hæver eller er varmt.
Søg desuden lægehjælp, hvis du ikke kan rense såret ordentligt.
Hvis du har diabetes, er korrekt sårpleje særligt vigtigt. Kontakt altid din læge og/eller fodlæge, hvis du er i tvivl, selv ved behandling af mindre sår og revner i huden – især på fødderne.
 
Bemærk, at ingen af de ovenstående tip eller anbefalinger er en erstatning for medicinsk rådgivning. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne. Vigtigt: kontakt en læge, hvis du er i tvivl om, hvordan du behandler dit sår korrekt.
 
Oplysningerne på dette websted må ikke bruges til at stille en diagnose eller behandle et helbredsproblem eller sygdom. De er ikke en erstatning for professionel behandling eller rådgivning. Kontakt din læge, hvis du har eller har mistanke om, at du har et helbredsproblem. Du må aldrig ignorere professionelle medicinske anbefalinger eller undlade at søge lægehjælp på grund af noget, du har læst på dette websted.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om Hansaplast-produkter, kan du kontakte os pr. e-mail på pharmacy.dk@beiersdorf.com. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne.

Relaterede produkter