Better Protection for better healing Wound Plaster | Hansaplast

Bedre beskyttelse giver bedre heling – Læs mere om korrekt sårpleje, og hvorfor det er så vigtigt for helingsprocessen.

3 min. læsning
Vis mere

Om

Hovedsigtet med sårpleje er sikker og forsvarlig beskyttelse – for at garantere de bedste betingelser for en uforstyrret og optimal helingsproces uden komplikationer.

Hvorfor skal et sår beskyttes?

Image
Bakterier kan trænge dybt ned i såret og forårsage alvorlig betændelse.
Image
Klor kan irritere sårområdet og forsinke helingen.

At holde et sår forsvarligt beskyttet er meget vigtigt for helingsprocessen. Hvis såret er ubeskyttet, efterlades det forsvarsløst over for forskellige elementer, som kan forårsage betændelse, hævelse eller andre komplikationer.

Bakterier kan for eksempel let trænge ind i kroppen gennem et åbent, ubeskyttet sår og forårsage betændelse. Hvis betændelse trænger dybt ned under hudens overflade, kan alvorlig, vanskeligt behandlelig infektion forhale helingsprocessen, brede sig og forårsage andre uønskede komplikationer. Vand er ligeledes en trussel mod sårheling.

Vand kan for eksempel være forurenet med bakterier eller indeholde skadelige elementer, såsom  klor, som kan øge risikoen for betændelse og forsinke helingsprocessen. Desuden vil kontakt med vand få huden til at hæve, hvilket forårsager sårlukning. I dette tilfælde kan bakterier og mikrober trænger ned i såret og skabe endnu større risiko for infektion.

Jo bedre sårbeskyttelse – Jo mindre ardannelse

Korrekt beskyttelse er særdeles vigtig. Alt afhængigt af sårets type, størrelse og sted har du brug for et plaster specielt til dine særlige behov for heling, så såret beskyttes korrekt mod udefrakommende påvirkninger og risikoenfor infektion. Når du har fundet det plaster, der er mest velegnet til såret, bedes du følge disse anbefalinger til korrekt pleje.

Behandling

Hvad går korrekt sårpleje ud på?

Image

Trin 1

Vask altid hænderne grundigt med sæbe og vand inden behandling af et sår. Det vigtigste for et sår er hvile. Slid på og gnidning mod sår bør undgås.

Read More
Image

Trin 2

Dernæst skal det ramte hudområde renses. Til det formål kan specialfremstillede sårrensningsprodukter som Hansaplast Sårspray bruges. Når det er nødvendigt, skal såret også desinficeres korrekt. Som hjælp til rensning anbefales et sterilt gazekompres eller en ren klud. Forsøg ikke selv at fjerne fremmedlegemer, som har sat sig fast i såret (såsom glasstykker); det bør kun udføres af kvalificeret sundhedsfagligt personale.
Read More
Image

Trin 3

Et plaster bør først påføres, når såret er blevet renset, og blødningen er stoppet. Sørg for, at plastret påføres, uden at det foldes eller strækkes for at fremme optimal sårbeskyttelse.
Read More

Eksperten siger:

Image
Foto af Carsten Hartkopf; Forskning & Udvikling, Beiersdorf AG
Image
Vandtætte plastre yder optimal beskyttelse mod bakterier, samtidig med at huden stadigvæk kan ånde.

Interview med Carsten Hartkopf, Forskning & udvikling, Beiersdorf AG

Hovedsigtet med sårheling er, at det ramte hudområde heler hurtigt og korrekt uden yderligere komplikationer fra udefrakommende faktorer.  Det er den eneste måde at sikre den bedste beskyttelse mod betændelse på — og betændelse er hovedtruslen, hvad angår sårheling.

Komplet sårbeskyttelse døgnet rundt?

Vandtætte plastre yder optimal beskyttelse mod bakterier, samtidig med at huden stadigvæk kan ånde.

Hjælper plastre sårhelingen?

“Plastre hjælper sårhelingen fra skadesøjeblikket helt frem til slutningen af sårhelingsprocessen. De beskytter hudvæv mod udefrakommende påvirkninger, såsom tryk, vand, forurening og betændelse.“
Read More

Hvilket plaster til hvilken anvendelse?

“Hvad enten det drejer sig om hudafskrabninger og snitsår — så findes der et plaster, der er det rigtige til enhver situation. Specielle vandafvisende produkter beskytter ikke blot mod fugt. De er også åndbare og tynde og derfor fleksible nok til at tilpasse sig hudens bevægelser. Da plastre er udformet til at kunne bøjes, skal de påføres uden folder eller for stor spænding.“
Read More

Hvor land tid kan man have et plaster på?

“Fra starten, indtil såret er fuldstændigt helet. Plastret skal skiftes dagligt for at kontrollere helingsprocessen og muliggøre overvågning af inflammation og/eller andre abnormiteter samt af hygiejniske grunde. Moderne, vandtætte plastre tillader åndbarhed og er specielt venlige mod huden.“
Read More

Løsninger

Hansaplast-produkter, som beskytter mod vand

Hansaplast products that protect against water

Hansaplast vandbeskyttende strips yder perfekt beskyttelse under vask, brusebad, badning og svømning. De er 100 % vandtætte, holder sig fast på huden, yder beskyttelse og polstring med en klæbefri sårpude. Prøv Hansaplast vandbeskyttelse XXL til at dække et større område med et vandtæt plaster.

Forebyggelse

Sådan forebygger man ar og hjælper sår med at hele bedre

Det vigtigste er, at et sår hele tiden er beskyttet. Kun på den måde kan man minimere betændelse og risikoen for komplikationer. 
Read More
Andre vigtige faktorer er hvile, som består i ikke at røre ved sårskorpen (lad den falde af af sig selv) såvel som at undgå gnidning og tryk fra tøj eller andre udefrakommende faktorer.
Read More
UV-stråler og eksponering for sollys bør undgås i alle faser af sårhelingen, fordi eksponering for solen kan give røde, synlige år og misfarvning af huden.
Read More
Udtrykket “bedre heling“ gælder ikke kun indtil afslutningen af sårhelingsprocessen. Selv efter 10 år er sårkorrektion, også kendt som “remodeling”, muligt ved hjælp af specielle plastre og salver. Tal med apotekspersonalet eller lægen om relevante produkter.

Hvad kan man ellers gøre?

Til forebyggelse af sår i det hele tager bør du overveje at bruge gummihandsker under vask for at beskytte dig mod snitsår.
Read More
Vær forsigtig med overdreven brug af engangsskrabere ved barbering. Når bladene begynder at blive sløve, er det naturligt at påføre mere tryk, og det øger risikoen for snitsår.
Read More

Når man arbejder med skarpe genstande såsom knive, sakse eller save, skal man gå til opgaven på en rolig måde. Risikoen for skader øges, når man arbejder hektisk eller er overtræt.

Read More

Vi anbefaler at kontakte et lægefagligt personale ved følgende omstændigheder:

  • hvis såret er dybt og bløder kraftigt
  • hvis såret viser tegn på betændelse såsom rødme, varme, smerte og hævelse
  • hvis fremmedlegemer har sat sig fast 
  • i tilfælde af bid fra et dyr eller menneske 
  • hvis såret er i ansigtet
  • hvis vaccination mod stivkrampe er utilstrækkelig 
  • og selvfølgelig når du har spørgsmål eller er usikker

Søg altid læge, hvis såret er dybt, bløder eller viser tegn på betændelse som rødme, hævelse eller varme.  Søg endelig også læge for hjælp, hvis du ikke er i stand til at rense såret ordentligt.

Hvis du lider af diabetes, har korrekt sårpleje særlig stor betydning. Drøft altid alle de bekymringer, du måtte have, med en læge og/eller fodplejer, selv ved pleje af mindre sår og hudrevner – især på fødderne.

Bemærk, at ingen af ovenstående råd eller anbefalinger kan erstatte lægens råd. Læs brugsanvisningen i vores produkters pakker grundigt. Vigtigt! Rådfør dig med et sundhedsfagligt personale, hvis der er nogen som helst usikkerhed omkring korrekt behandling af dit sår.

Oplysninger, der gives på denne webside, bør ikke bruges til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller en sygdom. Det er ikke en erstatning for faglig pleje eller råd. Hvis du har mistanke om et helbredsproblem, bør du gå til lægen. Se aldrig bort fra lægefagligt råd, eller søg det ikke for sent på grund af noget, du har læst på denne webside.

For yderligere oplysninger om Hansaplasts produkter, bedes du henvende dig til os pr. e-mail på consumerservice.se@beiersdorf.com. Læs brugsanvisningen i vores produkters pakker grundigt.

Relaterede artikler

Relaterede produkter