Image

Farvel, vabler – Sådan bliver du hurtigt af med dem - og bliver ved med at gå!

3 min. læsning
Vis mere
Det er selvfølgelig fantastisk at tilbringe en dag med at shoppe eller at danse hele natten - men nogen gange kan en smertefuld vabel spolere morskaben. Vi fortæller dig, hvad du kan gøre for at fortsætte med at gå.

Om

Hvad er en vabel egentlig helt præcis?

En vabel er et område hævet hud fyldt med vandig væske. Vabler fremkommer på hænder og fødder ved gnidning og tryk. Du kan udvikle vabler på fødderne ved at gå i ubekvemme eller dårligt siddende sko i blot et par timer.
Image
Vablernes yndlingssted: hælen
Image
Vabel med beskyttende ydre lag og vævsvæske

Kontinuerligt tryk eller gnidning medfører til sidst, at epidermis (det yderste hudlag) separeres fra de underliggende hudlag, og der dannes en vabel indeholdende vævsvæske. Denne væske har til formål at beskytte såret mod yderligere tryk. Så en vabel er faktisk en snedig beskyttelsesforanstaltning i kroppen.

„En åben vabel
kan nemt
blive inficeret.“

Vablens ydre membran er det, der beskytter såret - mod yderligere tryk eller mod indtrængen af snavs eller bakterier. En vabel er desværre smertefuld, og den kan briste, hvis den udsættes for yderligere tryk og friktion, så der skabes et åbent sår, som er meget smertefuldt og nemt kan blive inficeret.

Behandling

Den bedste måde at behandle en vabel på...

... er at lade den være intakt. Ved at påsætte et vabelplaster kan du slippe af med en vabel uden at punktere den. Plasteret gør tre ting:

  • afhjælper yderligere tryk fra skoen på vablen,
  • beskytter det følsomme hudlag på vablens yderside (vablens "loft"), indtil vablen er klar til at dræne sig selv, og
  • beskytter en åben vabel mod infektion og ydre påvirkninger som f.eks. vand og snavs (og bakterier).
    En vabel kræver tålmodighed, og du kan tage et par forholdsregler for at modvirke smerter og sikre hurtig lindring:
Image

Så snart, du kan mærke, at en vabel er under udvikling, skal du sætte et plaster på. Hansaplast SOS Vabelplaster er den første selvhjælpsmulighed. Den afskærmer det påvirkede område og beskytter en åben vabel mod infektion og snavs. Plasteret afhjælper også den smerte, der forårsages af trykket, og fremmer lindringsprocessen.

Læs mere
Image

Vent og se: Skift ikke plasteret, før det falder af af sig selv. Giv vablen tid til at hele. Alle Hansaplast-vabelplastre med hydrokolloid-teknologi skaber et optimalt miljø til fugtig sårheling, som gør, at såret kan hele hurtigere. For ikke at forstyrre processen skal du lade plasteret sidde i flere dage (skift det først, når det begynder at falde af af sig selv).

Læs mere

Lad være med at operere på dig selv! Lad være med at punktere vablen. Hvis vablen brister ved et uheld, skal du ikke pille det øvre hudlag af. Lad det sidde på og hele, og dæk det til med et vabelplaster. Så længe såret er dækket til, er det beskyttet mod infektion. En vabel bør ikke åbnes, da det ydre hudlag beskytter mod infektion.

Tip fra eksperten

Image
Doktor Maike Kuhlmann, R&D, Beiersdorf AG

„Sår heler bedst i et fugtigt miljø. Det er en klinisk dokumenteret viden, som plasteret er baseret på. Vablen heler bedst af sig selv i et beskyttet miljø. Hvis vablens beskyttende hudlag brydes, får bakterier adgang til såret, som medicinsk betragtet er et åbent sår. Hvis dette sker, skal du vaske den punkterede vabel og dække den til med et vabelplaster. Det beskytter det påvirkede område mod tryk, friktion og andre skadelige ydre påvirkninger.

„Vores hydrokolloid-teknologi
skaber et optimalt miljø
til heling af såret“

Takket være hydrokolloid-teknologien skaber Hansaplast-vabelplastre det optimale miljø så såret kan hele. Hydrokolloid-materialet i plasteret optager overskydende sårvæske og skaber samtidig en beskyttende gelepude hen over såret, som holder det fugtigt, så såret kan hele hurtigt".

Løsninger

Disse produkter kan muligvis være noget for dig:

Smarte produkter, der hjælper dig med at klare vabler


Forebyggelse

Tip til at forhindre, at der dannes en vabel

Påfør en fodcreme med jævne mellemrum for grundlæggende fodpleje. Dette gør huden på fødderne mere smidig og hydreret og derfor mere modstandsdygtig overfor vabler.

Læs mere

Gå med behagelige sko, der sidder ordentligt. Især hvis du ved at du skal gå meget, danse hele natten eller lignende. De rigtige sko kan forhindre efterfølgende smerter. Køb sko sent på dagen, da dine fødder udvider sig i løbet af dagen. Gå nye sko til, før du tager dem på på en stor shoppetur eller på en weekendtur med seværdigheder.

Læs mere

Går du med nye sko eller med sko uden sokker på? Går du meget? Du kan være smart og beskytte udsatte steder på fødderne mod vabler, før du går hjemmefra: med Hansaplast SOS Vabelplaster

Læs mere

Træner eller løber du? Tag særlige sokker på, som er forstærket i tåen eller hælen, og som ikke har sømme.

Når du begiver dig ud på ture i byen eller på længere gåture, kan du være forberedt ved at tage Hansaplast SOS Vabelplaster med i håndtasken. Ekstra stærk SOS vabelplaster vil beskytte og danne en "pude" på din vabel, lad det hele - og sørg for dine fødder ikke får yderligere gnidninger - så kan du blive ved med at gå!

Læs mere

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om Hansaplast-produkter, kan du kontakte os pr. e-mail på pharmacy.dk@beiersdorf.com. Bemærk, at ingen af de ovenstående tip eller anbefalinger er en erstatning for medicinsk rådgivning. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne. Tal med en læge, hvis vores tips ikke hjælper, eller du har mistanke om en sygdomstilstand.