Almindelige myter om sårheling

Almindelige myter om sårheling

5 min. læsning
Vis mere

Fra mormors husråd til tips fra internettet - myter om sårpleje findes i overflod. Men hvor meget sandhed er der i disse overbevisninger? I denne artikel dykker vi ned i de mest almindelige myter om sårpleje for at adskille myte fra sandhed.

Snitsår på fingre og hænder og hudafskrabninger på knæene er almindelige skader, men det er overraskende, hvor lidt vi ved om at pleje dem ordentligt. Forkert pleje kan føre til smerter og komplikationer. Her afliver vi myterne og giver dig de bedste tips til smertelindring og hurtig heling af sår og mindre skader.

Så det er på tide at gøre op med de mest almindelige myter og påstande om sårpleje og sårheling. Læs videre - du vil snart finde ud af, hvordan du bedst lindrer smerter, undgår komplikationer og letter helingsprocessen for sår og mindre skader.

Myte #1: Sår heler bedre, når de får luft

At lufte sår er en sejlivet myte. Det vigtigste ved sårpleje er altid at holde såret så rent, bakteriefrit og beskyttet som muligt. Når du har renset såret med en sårspray (uden alkohol, så det ikke gør ondt), skal du derfor altid sætte et plaster på det beskadigede område!

Alle Hansaplast plastre er åndbare og beskytter såret mod ydre påvirkninger, forhindrer snavs og bakterier i at trænge ind og reducerer risikoen for infektion. Desuden er sårpuden i plasteret blød og beskytter såret mod smertefuld friktion og tryk. Resultat: Sårhelingen kan foregå uforstyrret.

For at opnå endnu bedre resultater bør såret hele i et fugtigt miljø, f.eks. med vores sårhelende salve. Denne salve giver såret mulighed for at ånde, men sikrer stadig et fugtigt sårmiljø og forhindrer dannelsen af sårskorper. Det skaber optimale betingelser for vigtige transmitterstoffer og proteiner, der hjælper med helingen og får såret til at lukke hurtigere, hvilket reducerer risikoen for ardannelse betydeligt.

Myte #2: Plastre er grobund for bakterier

En anden udbredt myte er, at bakterier trives under en sårforbinding. Men nej, faktisk er det lige modsat: Ved at bruge de rigtige plastre til at dække et renset sår, beskytter du det mod kontaminering af mikrober og bakterier og forhindrer dermed mulige infektioner.

Mange af vores plastre beskytter også såret med Hansaplast Bacteria Shield. Det skaber en beskyttende barriere, som forhindrer 99 procent af bakterierne i at komme i kontakt med såret.

Myte #3: God rengøring og pleje giver færre ar

Ja, det er faktisk sandt. Omhyggelig rengøring og pleje af din skade med den rigtige forbinding eller plaster vil hjælpe din krop med at hele på den bedst mulige måde. På den måde kan du undgå mulige komplikationer som bakterielle infektioner, genåbning af såret på grund af ydre påvirkninger og dannelse af sårskorper - alt sammen faktorer, der bidrager til ardannelse. Vores Sårsalve, som er baseret på princippet om fugtig sårheling og er ideel til at reducere risikoen for ardannelse, giver et kosmetisk tiltalende resultat.

Myte #4: Langsomt helende sår kan være et tegn på sygdom

Ja, sår, der er særligt vanskelige at hele, kan være et almindeligt symptom på sygdom, såsom diabetes mellitus, eller indikere et svækket immunsystem eller problemer med blodcirkulationen. Hvis du har mistanke om, at dit sår er længere tid om at hele end normalt på trods af god sårpleje, er det derfor vigtigt at få såret undersøgt af en sundhedsperson for at finde mulige årsager.

Myte #5: Sår behøver kun at være dækket med plaster i en dag

Mange sætter kun plaster på i den akutte fase af skaden, det vil sige, indtil blødningen stopper. Derefter fjerner de plasteret og kasserer det så hurtigt som muligt for at 'lade såret ånde'.

Tværtimod har videnskabelige undersøgelser vist, at de fleste skader heler meget bedre og uden komplikationer, hvis de beskyttes med en forbinding eller et plaster, indtil de er helt helede.

Hansaplast har plastre til alle slags situationer og behov. Plastre, der er ekstra hudvenlige, børnevenlige, 100% vandtætte eller mere holdbare - vi har noget for enhver smag. Vi har også plastre til større og postoperative sår i flere forskellige størrelser.

For en optimal helingsproces skal du bruge vores tretrinsrutine "Rens - Beskyt - Hel". Ved hjælp af vores Sårspray og Sårsalve kan du fremskynde helingen og reducere ardannelsen.

Myte #6: Sår skal altid desinficeres med alkohol

Vær forsigtig med kombinationen af alkohol og mavesår! Det er desværre en af de mest almindelige misforståelser.

Alkohol er ikke et godt valg til rengøring og desinficere en skade af flere grunde. Ikke alene svier det i huden, når det påføres (hvilket gør det særligt uegnet til behandling af sår hos børn). Endnu værre er det, at alkohol er helt uegnet til ekstremt følsomt sårvæv. I stedet anbefaler eksperter, at man bruger alkoholfrie produkter, der indeholder antiseptiske midler, såsom polyhexanid, som det rigtige valg til smertefri sårdesinfektion og -rensning. Et eksempel er sårspray, som ikke indeholder alkohol. Den svier ikke og letter sårhelingen.

Myte #7: Havvand hjælper med sårheling

Dette er en myte, der formentlig stammer fra pirat- og eventyrfortællinger. Selvom om mange af os måske ville elske at tro på denne romantiske teori, så er det komplet nonsens.

Hvad de fleste mennersker ikke tænker på er, at havvand kan være forurenet, specielt nær ved kysterne - med en variation af mikroorganismer eller kemikalier. Begge dele vil medvirke til at øge risikoen for infektion og dermed forsinke sårhelingen. Derudover vil kontakt med vand altid få huden til at svulme op, hvilket kan påvirke lukningen af såret. Det giver mulighed for, at bakterier lettere kan trænge ind i såret og dermed øge risikoen for sårinfektion dramatisk.

Myte #8: Sår klør, mens de heler

Vi kender alle til følelsen: nogle gange efter en skade vil det berørte område begynde at krible og klø. Dette gælder specielt for overfladiske sår.

Ja, det er rigtigt - faktisk kan denne kløe indikere, at helingsprocessen er i gang. Men pas på! Undgå at røre og kradse i såret for at forhindre infektion. Hvis såret bliver meget rødt, ømt, eller kløen bliver til en pulserende fornemmelse, bør du helt sikkert søge lægehjælp, da det kan være tegn på en infektion, som bør behandles medicinsk så hurtigt som muligt.

Myte #9: Mindre sår behøver ikke behandling

Ignorerer du små sår? Desværre begår mange af os den den fejl. Det er på trods af, at selv det mindste nålestik for en bakterie er en kæmpe indgang til din krop.

Derfor: dæk altid dit sår med en form for beskyttelse - uanset hvor lille, det er. Det hjælper med at forebygge infektion og vil sikre optimal heling.

Konklusion: sæt plaster på!

Konklusion: sæt plaster på!

Hvis du håndterer din skade korrekt, kan det gøre underværker for helingen af din hud. Sårspray kan gøre underværker for hudens heling, især hvis du bruger den rigtige type plaster til at dække såret. For at være forberedt på alle mulige situationer er det derfor godt altid at have sårspray og bandager ved hånden, sammen med et udvalg af forskellige plastre og sårforbindinger i forskellige størrelser.

Vi håber, at vi har været i stand til at korrigere nogle almindelige misforståelser om sårpleje og sårheling, og at du har fået noget nyttig viden, som du og dine kære kan bruge. Pas godt på dig selv!

Sidst, men ikke mindst...

...vi vil gerne understrege, at alle de ovenfor givne råd er udarbejdet omhyggeligt, men at de naturligvis ikke kan erstatte medicinske/lægelige råd og behandlinger - især når det drejer sig om større sår, der i flere tilfælde behøver lægelig behandling. Læs venligst altid brugsanvisninger/informationssedler tilhørende vores produkter for at få bedst udnytte af dem. Tak.

For eksempel skal man altid søge lægehjælp i første omgang:

  • Det er et stort sår
  • Såret er svært at rense ordentligt
  • Hvis du er usikker på, hvordan du bedst plejer et sår på den bedste måde
  • Hvis du lider af en tilstand, der betyder, at sår kan kræve ekstra pleje, som f.eks. diabetes.

Læs også brugsanvisningen, der følger med vores produkter, omhyggeligt før brug. Der er inkluderet i vores produktemballage før brug, så produkterne kan bruges på den bedst mulige måde.

Hvis du ønsker mere information om Hansaplasts produktsortiment og produkter, så kontakt os venligst via vores kontaktformular.